Lezing 11 Oktober Duitse mijnruimerskamp (1945-1946) te Blerick

‘’Wir waren Kriegsgefangene, ja. Aber wir mussten auf ganz besondere Weise büßen’’
Archeologisch onderzoek naar het Duitse mijnruimerskamp (1945-1946) te Blerick

Nick Warmerdam zal een lezing geven over het archeologische onderzoek naar een voormalig Duits mijnruimerskamp dat in 2012 en 2017/2018 door BAAC is uitgevoerd op de Frederik Hendrikkazerne in Blerick. Het kamp was van eind 1945 tot eind 1946 in gebruik en stond niet op zichzelf. Na de Duitse capitulatie moesten duizenden Duitse militairen in West Europa onder geallieerd gezag achtergebleven mijnenvelden en munitie ruimen. Uiteindelijk ruimen ze in Nederland circa 1.378.000 mijnen, vinden circa 227 Duitse militairen direct of indirect de dood door de werkzaamheden en moesten gemiddeld gezien 50 mannen per maand wegens medische redenen uit hun functie worden ontslagen. Deze Duitse mijnruimers hebben hiermee op een bijzondere manier moeten boeten voor hun deelname aan de oorlog.

In Nederland lagen er behalve in Blerick, nog vele soortgelijke kampementen. De kampen zijn slechts sporadisch bekend en nooit op een archeologische manier onderzocht. De complexen vormen een beladen en bijzonder onderdeel van de Nederlandse wederopbouwperiode. Ze zijn verder niet alleen illustratief voor het dagelijkse leven en de werktaken die de mannen moesten uitvoeren, maar ook voor de naoorlogse politiek en de wijze waarop met de ‘bezetter’ werd omgegaan. Het huidige onderzoek hoopt hier een bijdrage aan te leveren en het begin te zijn van verder onderzoek naar deze terreinen.

Datum: 11 Oktober

Tijd: 19.00 uur

Toegang gratis

Laat u even weten dat u komt via info@onsfort.nl

https://sijon-multimedia.muaraenimkab.go.id/slot/gacor/ https://kecbeduai.sanggau.go.id/wp-content/donate/demplon/ https://kecbeduai.sanggau.go.id/wp-includes/tataan/pastiranking/ https://kanimsukabumi.kemenkumham.go.id/stores/thai-gacor/ https://kanimsukabumi.kemenkumham.go.id/stores/demo-terbaru/ https://kanimsukabumi.kemenkumham.go.id/stores/sbobet/ https://kemahasiswaan.untad.ac.id/wp-content/plugins/gg-demo/ https://icfbe.president.ac.id/wp-content/harusrank1/ https://library.president.ac.id/event/demo-olympus/ https://library.president.ac.id/event/jp-gacor/ https://library.president.ac.id/event/to-macau/ https://library.president.ac.id/event/bola-parlay/ https://library.president.ac.id/event/keluaran-hk/ https://fib.unand.ac.id/language/vigacor/ https://fib.unand.ac.id/includes/demo-keren/ https://fib.unand.ac.id/includes/macau/ https://fib.unand.ac.id/includes/naga-hk/ https://fib.unand.ac.id/includes/casino/ https://fib.unand.ac.id/includes/sbobet/ https://e-office.banjarkota.go.id/global/moba-gacor/ https://e-office.banjarkota.go.id/template/ss-demo/
https://jackpot-1131.com/ https://letsgojp1131.com/
http://csridjournal.potensi-utama.ac.id/docs/dragon/ https://simp3d.kalteng.go.id/Middleware/event-duit/