Duitsers en Romeinen

De afgelopen week was er eentje van drukte en veelzijdigheid. Op dinsdag hadden de Duitsers hun vrije dag, de viering van de Dag van de Arbeid. Op donderdag was er een lezing over Romeins Venlo.

In veel landen van de Europese Unie is 1 mei een vrije dag, de Dag van de Arbeid. Vrijwel iedereen kan dan genieten van het weer en een extra lang weekend (als het gunstig valt). Alleen in Nederland moet iedereen gewoon werken. Toegegeven, wij Nederlanders hadden vroeger Koninginnedag, nu Koningsdag, maar zelfs de verjaardag van onze koning of koningin is voor de meeste Nederlanders geen vrije dag.

De appelplaats van het Kazerneterrein wordt tijdens Duitse feestdagen gebruikt als parkeerplaats. Dus ook op dinsdag 1 mei. Het kwam vrij laat op gang; pas rond twee uur ‘s middags stond de appèlplaats vol. Toch kunnen we spreken van een drukke dag. Veel Duitsers komen, voordat ze naar de binnenstad gaan, even gebruik maken van ons toilet. Deze eerste mei was het zelfs de drukste toiletbezoekdag sinds onze openstelling. Ook kwamen er wat meer mensen binnen kijken, hoewel het niet storm liep.

Ook was het afgelopen week de Week van de Romeinen. Door het hele land waren activiteiten, en ook bij ons kwamen de Romeinen langs. Op donderdagavond stond er een lezing op het programma over de Romeinse ontdekking van Venlo. De spreker van deze avond was Henry Walboomers, die een tweetal boeken heeft geschreven en jaarlijks een artikel schrijft voor de Buun.

Het was een erg interessante lezing, met een paar opmerkelijke bevindingen. Venlo moet ouder zijn dan Nijmegen, aangezien de Romeinen uit het zuiden kwamen. Maar Nijmegen was en is natuurlijk wel veel groter. En niet alleen Venlo zelf werd onder de loep genomen, maar ook Tegelen en Blerick. Tegelen was in de Romeinse tijd al een industriële nederzetting waar dakpannen werden geproduceerd. In Venlo zelf lagen ook een paar huizen, hoewel het niet om Sablones gaat. Althans, dat was de conclusie. Sablones lag waarschijnlijk niet in Venlo, maar ook Blariacum lag vermoedelijk niet in Blerick. De spreker sprak voorzichtig het vermoeden uit dat Blariacum wel eens het huidige Venlo zou kunnen zijn. Een zeer opmerkelijke en gewaagde conclusie. Immers, in Blerick zijn nauwelijks Romeinse vondsten van betekenis gevonden; wel in Venlo en in het Jammerdal en in Kaldenkerken. Maar zoals Walboomers zei: afwezigheid van bewijs is nog geen bewijs van afwezigheid. Denk daar maar eens over na…

https://s2pbio.fkip.uns.ac.id/stats/demoslot/ https://s2pbio.fkip.uns.ac.id/wp-content/plugins/sbo/ https://ijwem.ulm.ac.id/pages/demo/ slot gacor https://bppkad.mamberamorayakab.go.id/wp-content/modemo/ http://mesin-dev.ft.unesa.ac.id/mesin/demo-slot/ http://gsgs.lingkungan.ft.unand.ac.id/includes/demo/ https://kemahasiswaan.unand.ac.id/plugins/actionlog/ https://bappelitbangda.bangkatengahkab.go.id/storage/images/x-demo/
https://jackpot-1131.com/ https://mainjp1131.com/ https://triwarno-banyuurip.purworejokab.go.id/template-surat/kk/kaka-sbobet/